Wybielanie zębów jest popularnym zabiegiem kosmetycznym, który może znacząco poprawić wygląd uśmiechu. Po zabiegu wybielania zębów warto przestrzegać kilku zaleceń, aby utrzymać efekt oraz zminimalizować ryzyko podrażnienia i nadwrażliwości. Oto najważniejsze wskazówki:
2 GODZINY PO ZABIEGU – nie wolno jeść, można jedynie pić wodę.
7 DNI PO WYBIELANIU – należy przestrzegać tak zwanej „Białej diety” – specjalny jadłospis składający się z produktów, które nie mają w składzie barwników spożywczych. Wyeliminuj barwniki ze swojej diety, a zatrzymasz efekt wybielania!
Najczęstszym pytaniem dotyczącym białej diety jest to, jak długo ona powinna trwać. Zaleca się utrzymywać białą dietę od 3 do 14 dni po zabiegu. Skąd ten rozstrzał czasowy? Zęby są żywą częścią naszego ciała, więc różnie reagują na wybielanie. U jednych zęby przez 3 dni wykazują większą absorpcję barwników z żywności, a u innych trwa to nawet do 14 dni. Najbezpieczniej jest ściśle stosować się do zaleceń przez 14 dni, lecz jeśli to niemożliwe to minimalny okres wynosi 7 dni.
Produkty. których nie należy spożywać:
- napoje zimne i ciepłe, np. kawa, herbata, czerwone wino, coca-cola
- owoce, warzywa i soki, np. jagody, wiśnie, żurawina, borówki, marchew, pomidory, papryka, buraki, kukurydza, czerwona kapusta
- alkohol
- sery żółte (oraz twarogowe z przyprawami)
- niektóre przyprawy, np. curry, papryka, chilii, cynamon czy kurkuma.
- czekolada i inne produkty zawierające kakao, np. mleko czekoladowe,
- ciemne sosy, np. pieczeniowy, pomidorowy,
- zupy,
- wędliny (można spożywać wędliny drobiowe, np. pierś z indyka).
Co można jeść:
Boisz się, co możesz jeść? Spokojnie. Wiele produktów nie zawiera w sobie barwników, więc jest całkowicie bezpiecznych przy białej diecie. Spożywaj bez przeszkód takie produkty, jak:
- nabiał, czyli sery twarogowe, mleko, ser kozi i mozzarella, jogurty i maślanki naturalne oraz masło
- napoje – woda i mleko, a po kilku dniach np. kawa z mlekiem przez słomkę
- mięso drobiowe, ryby i owoce morza – indyk, kurczak, krewetki, ryby (uwaga na przyprawy)
- ryż, kasza jaglana i jęczmienna oraz produkty zbożowe, np. białe pieczywo, otręby owsiane, biały makaron
- banany
- warzywa białe i z małą ilością barwników, np. ziemniaki, czosnek, cebula, biała kapusta, biała rzodkiew, biała fasola, kalarepa, kalafior oraz warzywa bez skórki, np. cukinia, bakłażan, ogórek.
Higiena jamy ustnej: Szczotkuj zęby dwa razy dziennie pastą do zębów wrażliwych, używaj nici dentystycznej codziennie, płucz usta wodą po każdym posiłku.
Regularne wizyty: Przychodź na regularną higienizację co 6 miesięcy, aby pozbyć się osadów i kamienia.
Ograniczenie palenia: Palenie tytoniu może szybko przywrócić zęby do ich pierwotnego, ciemniejszego odcienia. Warto unikać palenia lub przynajmniej je ograniczyć.
Unikanie niskich i wysokich temperatur: Przez kilka dni po zabiegu unikaj bardzo gorących lub bardzo zimnych napojów i pokarmów, ponieważ mogą one zwiększyć nadwrażliwość zębów.
WAŻNE: Nadwrażliwość zębów występująca w trakcie wybielania lub po jego zakończeniu u niewielkiej części pacjentów ma charakter przejściowy.
Aby utrzymać efekt wybielenia zębów na dłużej, pacjenci powinni wykonywać wybielanie przypominające u higienistki co 1,5-2 lata lub samodzielnie w domu przy użyciu szyn wybielających wykonanych przez stomatologa.
Przykładowy dzienny jadłospis
Produkty można dowolnie łączyć. Oto przykładowy dzienny jadłospis:
- Pierwsze śniadanie: owsianka z bananem,
- Drugie śniadanie: kanapki z masłem, mozzarellą i ogórkiem,
- Przekąska – jogurt naturalny
- Obiad – ryż, krewetki smażone na maśle i czosnku oraz sałatka z kapusty białej ze śmietaną,
- Kolacja – zupa mleczna z makaronem.