Kawa, a zdrowe zęby

Kto z Was uważa, że kawa to idealny sposób, aby dobrze zacząć dzień?

Jest to też świetny dodatek do ciasta podczas plotek z przyjaciółką. Jednym wystarczy jedna kawa z rana, inni za to potrafią wypić kilka mocnych espresso w trakcie pracy w korpo. Oczywiście dobra kawa w rozsądnych ilościach jest nawet wskazana, ale ma także swoje minusy. Jeśli chodzi o szkliwo, kolor i przebarwienia to kawa w dużych ilościach nie działa korzystnie, ponieważ wypłukuje wapń ze szkliwa, co sprzyja żółknięciu i przebarwieniom.

Aby kawa działała pozytywny na nasze zęby, musi być przygotowana bez żadnych dodatków typu cukier czy śmietanka, bo mogłoby to zmniejszyć jej oddziaływanie bakteriobójcze. Jednak dotyczy to tylko niektórych rodzajów kawy, takich jak na przykład canephora. Występujące w ziarnach kawy polifenole, niszczą bakterie na zębach. Twierdzi się nawet, że zawarte w kawie kongijskiej przeciwutleniacze mogą stać się w przyszłości składnikiem past do zębów czy płynów do płukania ust.

Jeśli zależy Wam na białych zębach, to nie musicie rezygnować z kawy. Trzeba tylko pamiętać, że warto jest po jej wypiciu przepłukać usta wodą. Nie zaleca się jednak mycia zębów zaraz po jej wypiciu, ponieważ może to osłabić szkliwo.

MIŁOŚNKOM KAWY PRZYPOMINAMY, ŻE BARDZO WAŻNA JEST ODPOWIEDNIA HIGIENA!